vrijdag 7 januari 2011

Ook zo genoeg van 'goede voornemens'?

2011. Met een klokslag was het daar. Een nieuw jaar. En dat betekent voor veel mensen niet alleen de overgang naar een volgend kalenderjaar of het aanschaffen van een verse agenda, maar ook: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Terwijl de oliebollen en de uitgebreide kerstdiners nog niet verteerd zijn, zullen ze door de meeste mensen inmiddels alweer volop worden gemaakt. De welbekende 'goede voornemens'.

Tja, goede voornemens. Wat zal ik er eens over zeggen? Ben ik de enige die vind dat aan dit fenomeen niet echt een positieve lading kleeft? Altijd als ik mensen hoor zeggen 'Mijn goede voornemen voor dit jaar is...', dan heb ik vrijwel meteen de neiging om te denken 'daar zal vast niets van terecht komen'. Ik weet niet hoe het komt, maar het uitspreken van een goed voornemen klinkt vaak een beetje als 'ik neem me voor om het te doen, MAAR..'. Alsof het bij voorbaat al gedoemd is te mislukken. Vind je het gek dat er tegen het einde van het jaar talloze teleurgestelde mensen rondlopen omdat er niets van hun goede voornemens terecht is gekomen.


Zo fris aan het begin van 2011 bedacht ik me dan ook dat dit toch anders moet kunnen. Hoewel er een groeiende categorie mensen is (waaronder ik), die ieder jaar hard roepen niet aan goede voornemens te doen, zijn ook deze stiekemerds (ja, ook ik) aan het begin van januari stiekem bezig met wat ze het komende jaar zouden willen doen, bereiken of veranderen. Des te harder we ontkennen, des te meer zijn we er mee bezig. Want hoe je het ook wendt of keert, niemand ontkomt aan goede voornemens. Het probleem is echter dat ze vaak zo'n negatieve uitkomst hebben, dat we eigenlijk vanaf begin van af al geneigd zijn om ons er vanaf te keren.

Mijn idee is dan ook om voor dit jaar niet eens een lijstje met goede voornemens te maken, maar een lijstje met wensen en dromen. Daarvan is het immers lang niet zo erg als ze niet uitkomen of in vervulling gaan. Het zijn immers maar 'dromen' en 'wensen'. Maar...als ze wél uitkomen, dan is juist het dubbel feest! Want wat is nou mooier dan een droom die werkelijkheid wordt? Bovendien kan je een dromen en wensen-lijstje zo lang en ambitieus mogelijk maken als je zelf wilt. Daar waar je met goede voornemens vaak beperkt moet blijven, omdat de gestelde doelstellingen aan het einde van het jaar natuurlijk ook gehaald moeten zijn, maakt dit voor een dromen en wensen-lijst totaal niet uit. Niemand die je er op aan zal spreken als jij een droom niet in vervulling hebt laten gaan of een wens niet hebt laten uitkomen. Bij wensen en dromen hangt er minder vanaf en is er geen druk van 'oh, als me dit maar gaat lukken'.

Nog een reden om van goede voornemens om te schakelen naar dromen en wensen, is de nieuwe insteek. Daar waar de goede voornemens vooral de neiging hebben om vanuit het negatieve te starten ('ik ben te dik, dus ik moet dit jaar gaan afvallen'), gaat het er bij mijn lijst vooral om dat er op het positieve gefocust wordt. Geen 'ik wil dit verbeteren of dat veranderen', maar juist uitgaan van: 'dit zou ik te gek vinden en als ik dat toch eens kan bereiken'. Kijk naar wat je graag ook nog graag eens zou willen, niet naar wat je nu nog tekort komt. We stellen al zoveel eisen aan onszelf tegenwoordig en we moeten al zoveel. Waarom zouden we dit aan het begin van het jaar niet eens heel even los laten en in plaats daarvan met een onbegrensde blik het nieuwe jaar inkijken? Niks geen restricties of haalbare doelstellingen. The sky is the limit!

Ik denk dat het de hit van 2011 (en '12, '13, '14...) kan worden om jaar op deze manier te beginnen. Én om het jaar op deze manier te eindigen. Aan dromen en wensen immers nooit een gebrek. En omdat niks moet, hoeft er ook niets af. Geen teleurgestelde gezichtjes in de decembermaand dus meer. Nouja, die garantie kan je natuurlijk nooit geven. Maar zeg nou zelf: beter nog een droom die nog verwezenlijkt moet worden, dan een goed voornemen dat niet behaald is.

Ik wens jullie voor het komende jaar dan ook veel dromen en wensen toe. Laat het een mooi jaar worden en dat de lijstjes maar onbegrensd, onbezonnen en ongelimiteerd mogen zijn! En voor degenen die na al die jaren van goede voornemens niet weten hoe dit zou moeten. Bij deze trap ik af met mijn dromenlijst voor 2011:

Dromenlijst 2011 - Meisje Nooit Genoeg
- Een mooie reis maken
- De marathon van Amsterdam rennen
- Een gedichtenbundel voor kinderen schrijven
- Een column voor een (lokale) krant of tijdschrift schrijven
- Een super thuiskok worden
- Heel veel feestjes en gezellige kroeg-avonden meemaken
- Het theaterbeest in mij loslaten
- Altijd vrolijk en positief zijn
- Leren salsadansen
- Mezelf blijven ontwikkelen binnen mijn werk

2 opmerkingen:

 1. Lieve Sanne
  Mijn goede voornemen voor 2010 was om rond de vijver te joggen. In mei deed ik de eerste helft, in Augustus deed ik de andere helft. Oudejaars avond dacht ik;"och dat was toch even foetelen, want ik had me echt voorgenmomen om de hele vijver in een keer rond te joggen."
  Dus om half zes 's avonds oudejaars avond mijn schoenen aangedaan en toch uiteindelijk rond de hele vijver gejogd.
  Het enige voornemen van dit jaar is om het joggen om de hele vijver wat eerder te doen zodat ik meer tijd heb om oliebollen en appelflappen te eten op oudejaars avond...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig Sanne! Mooie gedachtegang, waar ik me helemaal bij aansluit. En ook erg leuk geschreven!

  Dat het voor jullie samen een gelukkig en gezond jaar mag worden. Een nieuw jaar met wensen en dromen die wellicht uit gaan komen.
  Mijn motto: Samen volop genieten en alles eruit halen wat erin zit...
  Sky is the limit!

  XXX An

  BeantwoordenVerwijderen