donderdag 20 januari 2011

Lekker piemels kijken

Jullie hebben het in mijn vorige blog al kunnen lezen: Als er één ding is waar ik van geniet, dan is het wel van gluren bij de buren. Héérlijk, dat observeren en er dan soms zo je eigen verhalen bij bedenken (hoewel mijn buren écht zo zijn!)
Kijken en bekeken worden is echter niet van eventuele naaste bewoners afhankelijk. Zo is gluren ook prima te doen op een zomers terras, tijdens reizen met het OV of in - jawel - de sauna!

Maar voordat ik nu meteen alle saunaliefhebbers over me heen krijg... Ok, 'gluren' is misschien niet het juiste woord in deze context. Maar de die hard saunaliefhebbers die in dit geval beweren nooit, maar dan ook nóóit naar hun naakte medemens te kijken tijdens een dagje stomen, nou, daar geloof ik dus helemaal niets van! Wie niet kijkt, die liegt. Of voelt zich op zijn minst te beschaamd om het eerlijk toe te geven.Want als er ergens nog een taboe op rust, dan is het wel op het kijken naar elkaars naakte lichaam. Helemaal in de sauna. Daar lijkt het - ondanks de overweldigende aanwezigheid van naaktheid - soms nog wel het meest 'not done'.

Maar waarom eigenlijk? Los van het feit dat het in een sauna erg lastig is om de blote lichaamsdelen met je ogen te ontwijken, is er toch eigenlijk niets gek of vreemd aan om te zien hoe een ander erbij loopt? Waarom zou iets, dat met kleren aan wel mag, zonder kleren ineens niet mogen? Juist wanneer de kleren uit zijn, is te zien dat we uiteindelijk allemaal gelijk zijn. En tegelijk allemaal heel anders. En dat maakt het meteen zo leuk. Niets heerlijker dan een middagje ongegeneerd piemels kijken in het bubbelbad! Want, wat een soorten en variaties bestaan er eigenlijk! Je denkt soms dat als je er één kent, dat je ze allemaal kent, maar niets is minder waar. Van kleine doppiemels, tot grote pony's; ik heb ze allemaal al voorbij zien komen. De een nog gekker, mooier of opvallender dan de ander. Iemand ooit het verschil gezien tussen 'platzak' en 'hangzak'? Nou, dan zou je toch echt eens een dagje sauna moeten overwegen!

Maar niet alleen piemels worden bekeken (voordat ik straks wordt verdacht van het hebben van een piemelfetish!). Het leuke van de sauna is namelijk, dat er werkelijk van alles rondloopt. Man, vrouw, oud, jong, dik, dun. Je vindt er het menselijk lichaam letterlijk in alle soorten, maten en staten. En daar waar je met kleren aan soms niet kan zien wat voor persoon er eigenlijk onder die laag katoen zit, blijft er zonder dat beschermingslaagje ineens niets meer verborgen. Tatoeages, piercings, borstvergrotingen, buikwandcorrecties. In de sauna zie je het allemaal. En het grappige is dan ook, dat je zo soms ook andersom een beeld van iemand kan creëren, wat achteraf helemaal niet blijkt te kloppen. Blijkt die kinky vrouw met die tribal en die clithoodpiercing ineens een degelijke huisvrouw met een rok tot over de knie en vleeskleurig sloggy-ondergoed.

Wat ik eigenlijk wil zeggen, is: kijk. Of op zijn minst: schaam je niet áls je (per ongeluk) kijkt. We doen het namelijk allemaal. En weet je wat? We kunnen er niets aan doen. Zo zijn we namelijk eenmaal als mensen. We zijn van nature nieuwsgierige schepselen en observeren graag. En omdat iedereen zo verschillend is, kan dat ook zo goed. En ja, er is een verschil tussen kijken en (be)gluren of bespotten, maar zolang we er dan ander niets kwaads mee aandoen, zie ik niet in waarom we het niet zouden mogen doen.

Bovendien; als jíj niet kijkt, dan kijkt de ander wel naar jou. Kijk, en daarom blijf ik in de sauna altijd het liefst zelf zo lang mogelijk in dat bubbelbad zitten!

2 opmerkingen:

 1. Eindelijk een eerlijk relaas van de realiteit. Saunagangers zijn namelijk altijd erg actief om te beweren dat niemand kijkt. Ik concludeer daar uit, dat er ofwel veel naievelingen ofwel veel leugenaars in zo een sauna zitten. De sauna zou dan wel de enige plaats ter wereld zijn, waar je blootje de medemens onbewogen laat. Ik heb meer respect voor nudisten die voor hun geaardheid uitkomen (niets mis mee toch) dan voor saunahuichelaars.
  Bovendien baseren zij allemaal hun oordeel op het feit dat, naar eigen zeggen, zij zelf niet gluren. Zij kunnen dus in de hoofden van anderen kijken.
  Overigens : naakt zijn we NIET allemaal gelijk. Dat is toch boeiend. Of zitten er allemaal abnormalen in de sauna?
  Maar in de sauna's hier te lande wordt wel meer onzin verteld hoor. Er wordt onmiddellijk geopperd dat sauna per definitie naakt is. Wel, beste fans van blote kontjes, willen jullie er dan ook eens bij vermelden dat in Finland saunas een familiale plaats vormen? Je zit er niet noodzakelijk met wildvreemden. Want openbare sauna's zijn quasi altijd gescheiden voor mannen en vrouwen. En Finnen spreken gewoon luidop in hun sauna (waarom ook niet, mensen genoeg die zingen in bad he) en ze drinken er bier tijdens het zweten. Maar dat zijn nu uitgerekend dingen waarvoor je in de nepsauna's in onze contreien op de vingers getikt wordt.
  O ja, en als bloot voor iedereen hetzelfde is, wat is er dan mis met sexualiteit? Waarom mag je in een sauna je partner niet erotisch aanraken? Is dar dan ook niet voor iedereen hetzelfde?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ek wil graag bors estetika te hê. Maar uit Turkye Ek het 'n goeie plastiese chirurg te vind.
  Memeestetiği

  BeantwoordenVerwijderen