woensdag 19 oktober 2011

Licht: een verschil van dag en nacht

Er is in onze buurt iets geheimzinnigs aan de hand. Hoe het komt of wat de reden er precies van is, ik weet het niet, maar het is nu al meerdere malen voorgekomen dat de straatverlichting in onze wijk overdag aan staat en 's avonds uit.
Boeiend, zul je nu wellicht denken. Maar los van het feit dat het natuurlijk niet zo praktisch is van de gemeente om de straatverlichting op deze manier zijn werk (niet) te laten doen, vind ik het ook wel wat hebben.

De eerste keer dat ik het meemaakte was ongeveer twee maanden terug. Ik ging 's avonds op pad met de fiets en zodra ik de poort uitreed viel me op dat het toch wel erg donker was op straat. Eerder had ik er nooit bij stil gestaan, maar nu kwam ik erachter hoeveel licht een straatlantaarn eigenlijk geeft (en hoe donker het dus is als hij niet schijnt). Een beetje onwennig reed ik de straat uit en was blij dat ik zelf wel een lampje op mijn fiets had. Maar hoe verder ik mijn fietstochtje vorderde, hoe meer de onwennigheid van mij afviel en des te leuker ik deze roadtrip in het donker begon te vinden.


Het was een heldere avond en 'wow!' wat kon ik ineens veel sterren zien! Het was alsof ik zonder kunstmatig licht ineens de 'echte' wereld mocht aanschouwen. Met mijn hoofd omhoog fietste ik door de straten, bijgeschijnd door het natuurlijk licht van de maan. Ineens was ik weer 8 jaar terug, in de outback van Australië. Een plek waar straatverlichting niet bestaat en waar je niet een paar sterren, maar de gehele melkweg boven je hoofd kan zien zweven. Tientallen vallende sterren vormen de feestverlichting van de natuur en wanneer het volle maan is, lijkt het net of iemand daarboven een felle lamp heeft aangezet. Waar je ook kijkt, is een grote donkere leegte. Geen teken van beschaving of ander menselijk handelen. Hier wordt dag en nacht bepaald door de rotatie van de aarde en hangt de hoeveelheid licht niet af van de hoeveelheid lantaarns, maar van de wolken en de stand van zon of maan. Piepklein voel ik me ineens en....

BOEM! Tegen een paaltje op gereden. Tja, donker hè, niet gezien. In de outback plaatsen ze dit soort onnozele obstakels ook niet. Snap wel meteen waarom straatverlichting hier dan ook wél nodig is (helaas). Voor de veiligheid is het dan misschien ook wel beter dat de verlichting binnenkort weer volgens normaal programma werkt. Maar voor mijn eigen 'herinneringstochtjes' mogen er best nog wel wat van die écht donkere avonden komen.

1 opmerking:

  1. van mij mogen ze sowieso wat meer lantaarns uit doen gezien het milieu :)
    en het is ook wel lekker romantisch! (als je niet beroofd wordt :P)

    BeantwoordenVerwijderen