woensdag 23 februari 2011

Durven te dromen en durven te doen


Dromen en plannen maken. Wie doet het niet? Iedereen heeft wel eens van die momenten waarop je denkt: 'goh, wat zou het toch gaaf zijn om voor mezelf te beginnen' of 'wat lijkt het me een keer tof om echt een mooie reis te maken'.
Dromen heten echter niet voor niets dromen. Hoewel er zeker genoeg zijn die ooit uitkomen, zijn er ook genoeg die de droomstatus nooit zullen overtreffen. Niet alleen omdat ze wellicht niet haalbaar of realistisch zijn, maar ook omdat het waarmaken van deze wensen vaak de nodige onzekerheid met zich meebrengt. En als er iets is waar wij in deze moderne maatschappij slecht tegen kunnen, dan is het wel het niet op voorhand weten waar we aan toe zijn. Wie zonder zorgen wilt leven, denkt aan de toekomst en neemt geen risico's. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Maar ja, wat is nog de uitdaging in het leven als alles al van tevoren vast ligt? Is het niet veel leuker om af en toe van die saaie snelweg af te rijden naar een zijweg en maar zien waar je uitkomt? Wie weet wat dat afgelegen zandweggetje aan mogelijkheden biedt! Bovendien kunnen we vaak wel leuk zeggen dat we alle zaken op een rijtje hebben, maar wat als daar onverwacht een stokje voor wordt gestoken? Er zijn de afgelopen anderhalf jaar genoeg mensen geweest die dachten zekerheid in een goede baan te hebben, maar door de crisis ineens op straat stonden. Of wat dacht je van een onverwachte ziekte, uit huis zetting of scheiding? Allemaal zaken waar we liever niet aan denken, maar die jou net zo goed als mij kunnen treffen. Weg zekerheid. Dag uitgestippeld plan.


Nu klinkt dit alles misschien een beetje pessimistisch, maar het mooie is, dat het dat eigenlijk niet is. Juist wanneer je je gaat beseffen dat het leven geen voorgeprogrammeerde tijdreis is en dat er altijd risico's zullen zijn, kan je de stap nemen om dromen om te zetten in daden. Want, zeg nou zelf, wat is uiteindelijk het belangrijkst in het leven? Niet een mooie auto, een groot huis of de nieuwste gadgets (althans, niet voor mij). Het zijn de ervaringen die het hem doen, niet de spullen. Mooie spullen vergaan, maar mooie herinneringen blijven. En mijn streven is, om gedurende mijn leven zoveel mogelijk mooie herinneringen te verzamelen. Hier, of ergens anders, dat maakt niet uit. Ik wil alleen geen spijt krijgen of over tien jaar roepen 'ik wou dat ik...'. Want wie weet hoe het leven loopt? Ik in ieder geval niet. Het enige dat we hebben is het verleden en het enige dat we weten is het 'nu'. Daar zullen we het dus mee moeten doen en daar zullen we ook in moeten leven (hoe moeilijk dat soms ook is).

En daarom, alle onzekerheden ten spijt, hebben vriendje nooit genoeg en ik het besluit genomen onze droom waar te maken. Ondanks dat we niet weten of we na de zomer nog een baan hebben, we er maar van uit gaan dat we tegen die tijd nog steeds bij elkaar zijn, we hopelijk genoeg kunnen sparen en er twee dagen geleden nog een aardbeving op de plek van bestemming heeft plaatsgevonden... Ondanks dit alles, gaan wij het gewoon DOEN! En dus vertrekken wij op 2 januari 2012 via Tokyo naar Nieuw Zeeland, om daar voor ongeveer 4 maanden te reizen, werken, backpacken en leven. De tickets zijn inmiddels geboekt, dus het gaat nu echt gebeuren. Droom wordt realiteit. Eng? Ja. Spannend? Ja. Leuk? JA! Want ik weet uit ervaring: het waarmaken van die droom, daar weegt geen zogenaamde zekerheid tegenop. Ik zeg: 'Konichiwa' Japan en 'Kia Ora' Nieuw Zeeland!

6 opmerkingen:

 1. Lieve Sanne ,Te gek dat je samen met Sjoerd gaat reizen en werken in nieuwzeeland.
  Ik ben trots op je. liefs mama.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ahhhhhhh
  vet gaaf!
  en voor je het weet, is het 2 januari! haha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Whaa wat tof Sanne! En wat schrijf je heerlijk! Ik kan me helemaal vinden in je levenswijze! Gewoon lekker doen! Omdat het NU kan!Geniet ervan!

  Liefs Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wahahaha, You did it! als jij eenmaal iets in je hoofd hebt dan gebeurt het gewoon! echt te gek!
  daar krijg je nooit spijt van! you know it ;)

  love you!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastisch, dat jullie de knoop al hebben doorgehakt. Ik ben jaloers op jullie, ondanks dat ik in Afrika zit.Zo vader zo dochter zullen we maar zeggen.

  Veel liefs,
  papa

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super tof, dromen zijn er om waar te maken, de mooiste in ieder geval wel.....

  Groeten Marlieke

  BeantwoordenVerwijderen